Heb jij ook wel eens stemmetjes in je hoofd die van alles tegen je zeggen?
“Zo hard gewerkt vandaag, dat glas wijn heb ik echt verdiend.”
“Vandaag is toch al mislukt qua diëten, dat koekje kan er dan ook nog wel bij.”
“Dat kleine stukje chocola kan toch geen kwaad? Ja maar als je er eenmaal aan begint, eet je die hele reep op!”
Herkenbaar? Dat is hoofdhonger. Het zet je aan tot eten, of weerhoudt je er van. In dit artikel vertel ik je meer over hoofdhonger en geef ik je een eerste stap om je hoofdhonger de baas te worden.
Duizenden gedachten per dag
Per dag hebben we 40.000 – 60.000 gedachten. Ongeacht of we aan mindfulness doen en of we onze aandacht kunnen richten. Gelukkig gaan lang niet al deze gedachten over eten.
Uit onderzoek blijkt dat we per dag ruim 200 keer denken aan eten. Nog best veel, vind je niet? En iedere keer als je aan eten denkt (bewust of onbewust), neem je een beslissing om het wel of niet te nemen. Niet gek dus, dat we lang niet altijd ‘nee’ kunnen zeggen tegen alle verleidingen.
Wat zeggen de stemmetjes in jouw hoofd tegen je? Moet je dat wel of niet eten? Is het gezond of niet gezond? Slecht of goed? Vinden ze je een slappeling, heb je geen wilskracht? Of mag je de teugels echt wel eens even laten vieren, omdat je zo goed bezig bent?
Hoofdhonger gaat over die stemmetjes in je hoofd. Al die rationele afwegingen of aanmoedigingen of kritische opmerkingen over eten die je flink bezig houden. Of er voor zorgen dat je (ongezonde dingen) gaat eten en drinken.
“Maandag start ik weer met afvallen. Nu moet ik dan vooral nog even van alles genieten, voordat het niet meer kan.”
Stemmetjes in je hoofd zijn geen reden om te gaan eten
Zetten die stemmetjes jou vaak aan om te gaan eten? Bedenk één ding: hoofdhonger is geen echte honger. Je lichaam heeft op dat moment niet echt eten nodig om goed te kunnen functioneren. Hoofdhonger is schijnhonger, aldus Joanna Kortink in het boek “Mindful afvallen”.
Ja, makkelijk gezegd, maar ondertussen zijn die stemmetjes in je hoofd er wel en heb je voordat je het weet weer iets in je mond gestopt of dat glas wijn aan je lippen gezet.
Hoofdhonger aanpakken – stap 1
Als je je vaak laat leiden door je gedachten (bewust of onbewust), kan het zijn dat je veel meer eten en drinken binnen krijgt dan goed voor je is. Dat je daardoor aankomt. Of juist niet afvalt, hoe goed je ook je best doet. Vandaar dat ik de volgende oefening voor je heb.
In hoeverre spelen gedachten voor jou een rol bij eten? Om je daar bewust van te worden, wil ik je vragen pen en een stukje papier te pakken. Schrijf de volgende keer dat je iets gaat eten op 1) wat je eet en drinkt, en 2) welke gedachten er voor, tijdens en na het eten door je hoofd gaan.
Welke gedachten gaan er door jouw hoofd?
Deel ze hieronder in de reacties.
Merel Groeneveld is gewichtsconsulent en sociaal psycholoog. In haar begeleiding van cliënten om af te vallen staat naast kennis delen, de mentale kant centraal. “Veel vrouwen weten echt wel wat gezond is en wat niet, wat ze wel en niet zouden moeten eten om af te vallen. Maar DOE het maar eens. Ik help je die kloof van weten naar doen èn volhouden te dichten.”
Jaren geleden volgde Merel een workshop Mindful Eten bij Rita Zeelenberg en leerde zo de 7 soorten honger kennen.
Sinds 2020 is Merel ook ACT-coach. Acceptatie en Commitment Training. Ze leert je om die dingen te accepteren waar je toch niets aan kan doen. Zoals die lang niet altijd helpende gedachten in je hoofd. Je kan ze proberen weg te drukken, maar dat heeft geen zin. Liever leren om er mee om te gaan, en te zorgen dat ze minder invloed op je hebben. En dat werkt waanzinnig goed!