Je ziet iets lekkers om te eten en je krijgt er trek in. Dit noemen we ook wel ooghonger.
Maar wat nu als al dat extra eten niet zo goed is voor jou? Als je graag wilt afvallen, en je jezelf had voorgenomen deze extra’s niet te nemen? Hoe zorg je er dan voor dat je niet toegeeft aan je ooghonger? Daarover gaat dit artikel.
Zien eten doet eten
“Zien eten, doet eten” is een bekend gezegde. Dat kan je in positieve zin uitleggen, bijvoorbeeld als je ’s avonds aan tafel met je kinderen smakelijk je groenten eet. Dit vergroot de kans dat je kinderen het ook eten, want “als mama het eet, dan zal het wel goed en lekker zijn”.
“Zien eten, doet eten” gebeurt ook als je anderen iets lekkers ziet eten. Iets wat ongezond is. Een taartje bij de lunchroom in de buurt, een ijsje van die overheerlijke Italiaanse ijsboer op de hoek, je man die een koekje eet bij de koffie….. “Mmm”, denk je, “lekker, dat wil ik ook wel”.
En ook: “eten zien, doet eten”. Zodra je eten ziet, is er een kans dat je het wil eten. Vooral eten dat jij erg lekker vindt. Denk maar aan de repen chocola of koekjes in de supermarkt. Altijd lastig om die niet in je boodschappenkar te doen. Of de schaal bitterballen die rond gaat op een verjaardagsfeest. Zeg daar maar eens nee tegen. Dat noemen we ooghonger: het willen opeten van etenswaren die je ziet liggen. Puur omdat je ze ziet, niet omdat je trek hebt.
Ik kan er niks aan doen, het roept “eet me!”
Ooghonger
De ene persoon is gevoeliger voor ooghonger dan de andere. Als je iets superlekker vindt, is het voor sommigen moeilijk om er van af te blijven als het voor je neus ligt. Het is alsof het je roept: ‘koop me, pak me, eet me op!’.
Zeker als je wilt afvallen is het niet handig om aan ooghonger toe te geven. Je wilde toch juist minder eten! Op deze manier eet je er allemaal extra calorieën bij, die je niet binnen wilt krijgen. Je snapt zelf ook wel dat het niet gezond is. Vaak lukt het je om het niet te doen, om dat stuk chocolade te laten liggen. Je bent sterk. Je geeft niet toe. Maar dan ineens is daar dat moment dat je toch toegeeft. ‘Zie je wel, ik ben een slappeling. Ik kan het niet. Had ik maar meer wilskracht. Meer discipline.’ Dat is wat ik vaak hoor van cliënten die bij mij komen om op een gezonde manier af te vallen. Ze geven zichzelf de schuld. Eten het toch. Vallen niet af. En balen vervolgens van zichzelf.
Ooghonger, waar komt dat vandaan?
Hoe komt het eigenlijk, dat je eten dat je ziet graag opeet? Daarvoor gaan we honderden jaren terug in de tijd. Naar de tijd dat er nog geen supermarkten waren, dat we zelf ons eten bij elkaar moesten sprokkelen, op jacht moesten. We waren altijd op zoek naar eten. Eten was schaars. Dus zodra er iets te eten was? Zodra de bessen aan de struik rijp waren? Eten! Want je wist niet wanneer je weer een andere struik tegen zou komen, of wanneer de bessen van een andere struik rijp zouden zijn. Je wilde ook niet dat een ander je voor was. Als er eten was, dan kon je het maar beter opeten. Dat vergrootte je kans om te overleven.
Tegenwoordig is er echter geen schaarste meer qua eten. Er is eten in overvloed. Je ziet eten op steeds meer plekken.
- Er zijn steeds meer supermarkten
- Er is eten op het treinstation
- Er is eten bij het tankstation
- Er ligt lekkers in je voorraadkast, ‘voor als er bezoek komt’ en/of ‘voor je kinderen’.
Met een brein dat ingesteld is op schaarste (‘eten wat je eten kan’) leven we in een omgeving waar eten in overvloed is. Dat gaat mis. We eten makkelijk te veel.
3 tips om ooghonger te voorkómen
Hoe ga je slim om met een omgeving waar eten in overvloed is? Hoe zorg je er voor dat je niet toegeeft aan ooghonger? Daarvoor heb ik drie tips.
1. Kijk eens kritisch naar jouw voedsel-overvloed thuis
Neem de regie in eigen hand en start in je eigen huis. Hoe is het met je eigen voorraad(kast) met eten? Ook daar zijn door kleine veranderingen veel ooghongermomenten te voorkomen.
- Ruim al het eten op in kasten met dichte deuren
- Doe snoepjes en koek (als je die in huis hebt) in een dichte ondoorzichtige pot of trommel
- Wil je een koekje? Pak er één en zet de trommel direct weer terug in de kast.
- Ruim je voorraadkast op: doe die dingen weg die je hebt gekocht ‘voor als er bezoek komt’, ‘voor je kinderen’ terwijl ze dat niet eens lusten, etc.
2. Visualiseer je ooghonger-moment, en buig het om
Bedenk van te voren welke ooghongermomenten je op een dag tegen kan komen. Bijvoorbeeld als je gaat tanken bij de benzinepomp. Je weet hoe het er uit ziet, welke lekkere dingen er te krijgen zijn.
Hoe bied je hier weerstand aan? Neem 2 minuten de tijd om te visualiseren wat je in het ideale geval doet. “Ik stap uit en tank mijn auto vol. Ik loop naar binnen, zie allerlei lekkere dingen liggen en loop door naar de kassa. Daar vraagt de medewerker of ik er nog iets anders bij wil, en ik bedank. Ik betaal mijn benzinekosten, loop terug naar de auto, stap in en rijd weg.”
Wat je natuurlijk ook kan doen is op zoek gaan naar onbemande tankstations. Daar kan je alleen je benzine of diesel betalen. Dan is er ook geen verleiding.
3. Als de ooghonger toeslaat……
Als je op het punt staat iets lekkers te nemen, en je realiseert je dat het komt doordat je het ziet…… Goed dat je het ziet! Dat je je hier bewust van bent! Vraag jezelf nu af of je echt honger hebt of niet.
- Geen honger? Ga iets anders doen, leg het lekkers uit het zicht, loop weg, etc.
- Rammelt je maag? Heb je al een paar uur niets gegeten? Neem dan iets gezonds, iets voedzaams, iets waar je lijf iets aan heeft…. want kies je voor dat stuk chocola of koek of chips terwijl je maag ondertussen rammelt, dan is de kans groot dat je door blijft eten van die ongezonde dingen….. en baal je vervolgens weer.
Bewustwording
Eigenlijk draait alles om bewustwording. Pas als je je bewust bent van hoe dingen werken, kan je je gewoonte om toe te geven aan ooghonger ombuigen.
Door het lezen van dit blog weet je dat je vanuit je ‘oerinstinct’ de neiging hebt om alles te eten wat je voor ogen krijgt. Omdat we toen in schaarste leefden.
Je weet ook dat inmiddels de omgeving is veranderd. Er is juist eten in overvloed! Als je aan alle impulsen en instincten toegeeft krijg je overgewicht en/of val je niet af.
Dit artikel is onderdeel van een serie over zeven verschillende soorten honger. De komende maanden zullen hierover nieuwe artikelen verschijnen.
Ik ben benieuwd: welke ongezonde dingen vind jij onweerstaanbaar als je ze ziet? Waar krijg jij ooghonger van? Laat het hieronder weten.
Vond je dit artikel interessant?
Wil je voortaan als eerste mijn blogs lezen? Met tips om op een gezonde en slimme manier af te vallen?
Je ontvangt dan om de week als eerste mijn blogs. GRATIS. Als extraatje ontvang je bij aanmelding ook gratis mijn e-book “10 tussendoortjes om af te vallen”.
Aardappels en pasta. Deze kun je vaak gewoon weglaten. Probeer het maar eens, zo n lekker groot stuk vlees of vis met veel groenten Heerlijk! Als je echt niet zonder aardappels kan, neem dan een klein beetje zoete aardappelen. Als je echt pasta wilt eten, kies dan altijd voor volkoren pasta. Ook kun je kiezen voor koolhydraatarme pasta. Deze is wel duur en kun je niet in elke supermarkt kopen. Daarom laat ik heel vaak pasta, aardappels en rijst achterwege. Je zult zien dat je veel lekkerder en gezonder voelt na de maaltijd als je alleen groenten en vlees eet. Bovendien zit je lekker lang vol door de eiwitten in vlees. Gebruik lekker veel kokosolie of olijfolie om in te bakken, dit zijn gezonde vetten namelijk. En je krijgt er ook een verzadigd gevoel van.
Beste Ida,
Dankjewel voor je reactie op mijn blog. Alhoewel het volgens mij beter bij het blog over aardappels past, maar het is helemaal OK 🙂
We zitten qua advies over wel of geen aardappels en pasta eten en de hoeveelheid olie die we aanraden niet op één lijn. En dat is OK. Ieder haar eigen mening.
Het belangrijkste vind ik dat je kiest voor een manier van eten die gezond is en die je de rest van je leven vol kan houden.
Voor jou is het, lees ik, geen probleem om koolhydraatbronnen als aardappels en pasta en rijst weg te laten of juist wel koolhydraatarme pasta te eten. En je gebruikt lekker veel kokosolie en olijfolie. Als dat voor jou werkt / goed is: blijf het dan vooral doen!
Zo ga ik ook met cliënten om die bij mij komen om af te vallen. Lust je iets niet, of kies je er bewust voor om bepaalde dingen in je voedingspatroon weg te laten: prima. Zolang je maar het idee hebt dat je het de rest van je leven vol kan houden. Zo niet, zoek dan naar een methode/voedingspatroon dat je wel kan volhouden.
In mijn advies over een gezond eetpatroon zitten wel koolhydraten in de vorm van aardappelen, pasta en rijst. Uiteraard bij voorkeur volkorenpasta en zilvervliesrijst. Dat we gemiddeld als Nederlanders teveel koolhydraten eten, ben ik met je eens. Alleen kan je die “teveel” koolhydraten wat mij betreft beter weglaten door geen of veel minder koek, snoep, taart en andere ongezonde tussendoortjes te eten. Dan trekt de balans tussen het aandeel eiwitten, vetten en koolhydraten al een stuk meer richting een goede balans.
Voor mijn cliënten die willen afvallen, raad ik het gebruik olijfolie ook zeker aan, echter niet “lekker veel”. Om af te vallen gaat het uiteindelijk toch om de energiebalans – hoeveel kilocalorieën krijg je binnen versus hoeveel verbruik je. En olie tikt dan behoorlijk aan / vormt al snel een grote bron van calorieën als je er lekker veel van in de pan doet om te bakken.
Dank je voor het delen van jouw visie!