Er zijn veel manieren om af te vallen. Maar hebben ze voor jou ook blijvend resultaat? Kan jij afvallen en op gewicht blijven?
Meestal zijn diëten gericht op snel en makkelijk afvallen. Even tijdelijk iets totaal anders doen, je streefgewicht halen en daarna je normale leven weer oppakken.
Maaltijdvervangers, pillen, poeders, crashdiëten, koolhydraatarm eten, Sonja Bakker, South Beach, Paleo-dieet of het Pioppi-dieet…..
Grote kans dat je één van bovenstaande manieren al eens geprobeerd hebt.
Heeft het je blijvend resultaat heeft opgeleverd? Ben je nog steeds op je streefgewicht? Geweldig! Never change a winning team, zeg ik altijd. Als iets voor je werkt, blijf het dan doen. Hou het vol.
Heeft het gewerkt, maar ben je weer terug op je oude gewicht? Of heb je er gratis een paar kilo bij gekregen? Lees dan verder. Dan vertel ik je wat er volgens mij allemaal komt kijken bij afvallen en op gewicht blijven. Zonder dieet afvallen, controle krijgen over je gewicht, je fit voelen en energie hebben.
.
.
.
Zo val je af en blijven de kilo’s er af
.
Gezonde voeding
Voeding speelt absoluut een grote rol als je wilt afvallen. Iets minder eten dan je nodig hebt. Voldoende vezels, vitaminen en mineralen. Een goede verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Genoeg groente en fruit, zuivel, granen, gezonde vetten. Voldoende drinken. Deel je dag zo in qua eten en drinken, dat je geen honger hebt. Echt, het kan, zonder honger afvallen.
Voldoende bewegen
Sporten in de sportschool. Heb jij daar ook zo’n hekel aan? Of vind je het juist heerlijk? Veel mensen denken bij ‘bewegen’ aan sporten.
Ik denk in eerste instantie aan meer bewegen in het dagelijks leven. Elke dag extra stappen zetten. Van 1.500 stappen per dag langzaam toewerken naar 3.000, 5.000 of misschien uiteindelijk wel 10.000 stappen per dag. Hoeveel zou dat in een week schelen?
Qua sporten zeg ik altijd: zoek iets wat je leuk vindt. Als je een sport leuk vindt, dan hou je het namelijk veel makkelijker vol.
Voldoende ontspanning
Wist je dat voldoende ontspanning op een dag enorm helpt om af te vallen? Heb je de hele dag stress, dan staat je lichaam continu in de actieve stand. Je lichaam maakt dan onder andere de hormonen adrenaline en cortisol aan. Die zorgen er voor dat je lichaam heel moeilijk vetten afbreekt. En daar wil je toch juist van af, van al dat vet? Ontspanning in je leven inbouwen is dus enorm belangrijk.
Voldoende slaap
Hoeveel uur per nacht slaap jij? Ga je op tijd naar bed? Word je ’s ochtends fris en uitgerust wakker? Slaap je goed of juist heel erg onrustig?
Als je voldoende en goed slaapt, kan je veel beter voor jezelf zorgen. Stel dat je een nacht maar 4 uur hebt geslapen. Hoe voel je je de volgende dag? Weinig zin en energie om iets te doen waarschijnlijk, laat staan gezonde keuzes maken en iets gezonds voor jezelf kopen of klaarmaken.
Gewoontes veranderen
Voor veel mensen is afvallen iets wat ze even doen. 3 maanden, 4 maanden, 6 maanden je patroon rigoureus aanpassen. Afvallen. Streefgewicht halen. Om vervolgens het oude patroon weer op te pakken. En wat gebeurt er dan? Juist, je komt weer aan. Het jojo-effect.
Om te zorgen dat je afvalt èn om te voorkomen dat je daarna weer aankomt, vind ik het heel belangrijk dat we samen gaan kijken naar jouw gewoontes. Op het gebied van voeding, bewegen, ontspannen en slaap. Welke zijn goed en moet je zo houden? Welke zijn ongezond en kan je ombuigen naar gezonde gewoontes. Nieuwe gewoontes waardoor jij je fit voelt, meer energie hebt, afvalt en waarmee je de kilo’s er de rest van je leven af kan houden. Gewoontes die bij jou passen. Natuurlijk is het even wennen. Natuurlijk is het anders en moet je er veel tijd aan besteden. Nieuwe gewoontes moet je trainen.
Positiviteit
Goed voor je lichaam zorgen is de kern van alles wat ik doe in mijn begeleiding om mensen te helpen op een gezonde manier af te vallen. Door gezond te eten en drinken, voldoende te bewegen, voldoende ontspanning in de hectiek van alledag, en voldoende slaap. Nieuwe gewoontes leer je niet van vandaag op morgen. In kleine stappen gaan we er aan werken. Op een positieve manier.
In plaats van te spreken over ‘zondigen’ wanneer je iets hebt gegeten wat ‘niet mag’, ga ik veel liever met jou op zoek naar de oorzaak. En benader het positief.
Je mag bij mij alles eten. Met mate. Kan je je toch een keer niet ‘inhouden’, dan gaan we kijken hoe dat komt. Heb je bijvoorbeeld sinds de lunch om 12.00 uur niets meer gegeten, dan is het logisch dat je om 18.00 uur enorme trek hebt. Als het eten dan nog niet klaar is, snap ik dat je alles eet wat voorhanden is en lekker. Jezelf voor de kop slaan dat je te weinig discipline en wilskracht hebt, helpt dan niet. Je kan beter gaan oefenen met een nieuwe gewoonte invoeren “een tussendoortje eten rond 15.00/16.00 uur”. Dan heb je om 18.00 uur als je thuis komt niet zo’n enorme trek. Wachten totdat het avondeten klaar is zonder te snaaien, is dan een stuk makkelijker.
Van weten naar DOEN
Kortom, in mijn aanpak voor jou staan naast voeding en bewegen ook ontspanning en slaap centraal. We kijken naar gewoontes die jij nu hebt, en je gaat oefenen met het ombuigen van ongezonde gewoontes naar gezondere varianten. Dit alles in kleine stappen (zo klein of groot als je zelf wilt), met een positieve benadering en altijd op zoek naar zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Want dat jij al lang weet wat goed voor je is, dat snap ik. Maar DOE het maar eens. Kijk, daar gaan we nou juist aan werken. Wedden dat het je lukt?!
Trackbacks/Pingbacks